4-а міжнародна зустріч для людей з особливими потребами

З 11 до 14 червня в Меджуґор’ї вже в 4-й раз пройшла зустріч для людей з особливими потребами, їхніх батьків, друзів, волонтерів. Цього року в ній взяло участь близько 1500 паломників з Латвії, України, Польщі, Словаччини, Словенії, США, Італії, Хорватії, Боснії та Герцеговини.

Парафіяни Меджуґор’я знову відкрили свої будинки та пансіони, безкоштовно приймаючи і забезпечуючи харчуванням учасників зустрічі. «Даром прийняли, даром давайте» (Мт 10,8) – так сказав про це отець Марінко Шакота, настоятель приходу Меджуґор’я. Така акція для парафіян є подякою Богові та Богородиці за всі милості, отримувані ось уже майже 34 роки через об`явлення  Богородиці, а також можливість дарувати цю любов далі.

Особливою радістю для нас було те, що цього року з Латвії приїхало вже 2 автобуси, а з України — 3. Під час представлення груп паломники ділилися тим, що вони пережили на торішній зустрічі. Група з Латвії розповіла про те, як, повернувшись додому в минулому році, відчули бажання збиратися разом на молитву, допомагати одне одному, товаришувати, служити та конкретно допомагати людям у своїй країні. Так вони створили молитовну групу, до якої входять люди з інвалідністю, їхні батьки, молодь, волонтери.

Згадуючи торішню зустріч, паломники з України кажуть: «Побувавши у паломництві для інвалідів минулого року, ми були глибоко вражені добротою і жертовністю місцевих людей. На прикладі конкретних справ ми переконалися, що любов і добро існують. Від усього серця дякуємо їм. Повертаючись додому, ми були оновлені духом, знайшли віру й надію, силу нести та приймати хрести, прийняли рішення молитися та жити за Євангелієм».

Саша є чемпіоном Європи з шашок 2013-го року серед людей з інвалідністю, бронзовим призером кубку України та кубку світу з шашок серед здорових людей. До того ж він студент 4-го курсу університету, лауреат премії «Гордість України», голова благодійного фонду людей з особливими потребами, а також — чоловік здорової та красивої жінки і просто батько. Він каже: «І все це при тому, що я інвалід, мені болять руки й ноги, я погано розмовляю, мене потрібно возити на візку, годувати та вмивати — все це робить моя дружина. Таких людей, як вона і моя мама, я вважаю героями, і спасибі Господу за них ». А звертаючись до всіх учасників зустрічі у своєму привітанні, Олександр зазначив: неважливо — бачить людина чи ні, ходить, чи ні, чує чи ні, здорова вона чи хвора — з Господом вона може робити багато добрих і корисних справ як для свого блага, так і на благо всього суспільства.

Програма зустрічі була наповнена спільною молитвою та участю в святій месі, свідченнями, молитвою на горі Подбрдо і щирою радістю, якою учасники зустрічі наповнили все Меджуґор’є.

Вперше на зустрічі, а також і в самому Меджуґор’ї, побувала Марі-Елен Матьє. Разом із Жаном Ваньє вона є засновницею громади «Віра і Світло», поширеної по всьому світу. «Віра і Світло» поєднує в парафіях людей із розумовою відсталістю, їхніх батьків та друзів, волонтерів для взаємної дружби, молитви й підтримки. Вона також ділилася з учасниками своїм досвідом і свідченням життя в єдності з людьми з особливими потребами. Особливою місією цього руху є також бажання допомогти таким людям знайти своє місце в серці Церкви. А вже сама ця міжнародна зустріч є свідченням того, що Церква любить і розуміє усіх людей без винятку.

Кульмінацією кожного дня було святкування святої меси, яка в ці дні була особливо анімована. Учасники могли разом звертатися до Бога за допомогою пісень та жестів. Кожна молитва вірних супроводжувалася символами, які поглиблювали її сприйняття. Наприклад, приносячи Богу візок, милиці та хрест, учасники молилися за всіх людей, прикутих, подібно до Ісуса, до своїх хрестів хвороби. Через образи Сердець Марії та Ісуса, молилися за всіх матерів і батьків, які стоять біля хреста своїх дітей і серця яких також, як і Серце Богородиці, пронизує меч болю. Учасники вірять, що також і їхній біль буде перетворений і вони побачать славу своїх дітей у вічності. Приносячи на вівтар свічки, просили та дякували за дар віри. Саме віра дає світло, щоби просвітленими очима побачити красу кожної людини, яка ще прекрасніше засяє у вічності.

Під час однієї з проповідей священик звернув увагу учасників зустрічі на те, що справжню цінність життя кожної людини може відкрити тільки Той, Хто її знає, Хто її створив. Ми, можливо, навіть і не уявляємо собі, скільки благодаті Господь виливає на весь світ через життя кожної людини-інваліда.

Від імені усіх учасників зустрічі дякуємо організаторам та всім, хто допоміг провести цю  зустріч, а також усіх, хто організовував паломництво на неї з України, Латвії, Словаччини та інших країн. Дякуємо Господу за ці дні благодаті! Нехай Його любов веде всіх нас і надалі, у наших сім’ях та країнах.

Попередня

Дев’ятниця до 34 річниці явлінь Богородиці у Меджуґор’ї

Наступна

Послання Богородиці, Цариці миру, від 25 червня 2015 року