О. Горан Ажіновіч на горі Кріжевац: «Ми ніколи не повинні відрікатися хреста».

Свято Воздвиження Чесного Хреста відсвяткували, відправивши урочисту Святу Месу на горі Хреста у неділю 12 вересня 2021 року, і яке традиційно святкується у Меджугор‘є у першу неділю після Різдва Непорочної Діви Марії.
Тисячі парафіян і прочан з усього світу зійшли на гору Хреста цієї неділі, щоб бути присутніми на Святій Літургії, пройти слідами тисячів паломників з різних куточків планети, які протоптали стежки крізь каміння та терен за всі роки.
Помічник парохіяльного священника з міста Сітлук, фр. Горан Ажіновіч, був головним священником, у своїй проповіді він розказав про те, чому Ісус обрав хрест.
«Відкривши руки, людина робить знак хреста, який став символом розп’яття. Ісус бачив, як поводяться римляни з його народом, і Він обрав цей знак приниження, якого ніхто не хотів, а Ісус виразив ним всю любов до світу. «Визволи нас від лукавого» – такі слова вирізблені на цьому хресті, їх ми промовляємо щодня. Жертву сходження на гору Хреста нам потрібно офірувати Богу. Не говоріть, що пекуче сонце, бо тоді для чого нам християнство. Уявіть жертву Ісуса, який мучився три години на хресті», – сказав фр. Горан.
«Благословенні ми, коли маємо хрест, а заключна боротьба у світі буде проти хреста. Коли відсуваємо хрест, тоді втрачаємо Ісуса; поки хрест стоїть вертикально – Христос перемагає. Вашим завданням є ніколи не соромитися хреста», – сказав фр. Горан і навів приклад кардинала Стефана Віжинського та кардинала Алойжіє Степінача, а також багатьох інших єпископів з комуністчних країн, які виступили проти комуністичного режиму і зовсім не відмовилися від хреста.
Він додав, що хрести зводили на пагорбах, а не в долинах, у нашому випадку ми також повинні підніматися на гору, де стоїть хрест, як приклад живої віри.
«Ми ніколи не повинні відрікатися хреста, буде краще, якщо ми полюбимо його більше і шануватимемо більше… Якщо хрест не є центром у вашому домі, то ви не будете мати мир. Ви не будуєте будинок, щоб ним насолоджуватися, а щоб зробити його домом молитви», – сказав фр. Горан і нагадав нам слова кардинала Степінача: «Коли позбавлять нас всього, ми все ще матимемо руки, які зможем разом скласти для молитви».
«Це час для нашого навернення, Бог нас просить про це, Бог кличе нас, то не є пізно для тебе і для твоєї сім’ї бути врятованими. Були важчі часи, ніж сьогодні, жінки носили цемент на своїх спинах, щоб збудувати тут хрест, оце була жива віра. Горе нам, якщо ми не є святими, оскільки Господь не може діяти від людей не святих. Тому, Ісусе, ми не відмовляємось від Тебе, хоча часто відвертаємось. Спаси нас Своїм хрестом, нехай хрест буде прославлений у нашому житті, і тоді, коли ми відійдем з цього світу з надією, що перебуватимемо у стані святості»,- сказав фр. Горан Ажіновіч у своїй проповіді.

Попередня

Молитва на вервиці в першу суботу місяця,4.09.2021 р.

Наступна

Катехеза “У школі Богородиці”, о. Марінко Шакота , Меджуґор’є, 15.09.2021