Відпуст Порціункули або Матері Божої Ангельської

2 серпня – спомин Пресвятої Діви Марії Ангельської – особливий день, коли можна отримати повний відпуст відвідуючи кожен парафіяльний храм, за умови, якщо не маємо гріха смертного та прив’язаності до будь-якого гріха й помолимось у наміреннях Святішого Отця. Повний відпуст можна отримати від 12:00 год. 1 серпня до вечора 2 серпня за умов поданих нижче.

 

Цей особливий відпуст ще називається Порціункула, за назвою маленької каплиці Порціункули aбo Матері Божої Ангельської, яку на початку ХІІІ ст. відбудував св. Франциск, і взимку 1207/1208 р. тут поселився. Саме в цій церковці бл. 1209 року Франциск під час служби Божої почув слова Євангелії: «…йдіть радше до загиблих овець дому Ізраїля. Ідіть, проповідуйте, кажучи, що Царство Небесне – близько. Оздоровлюйте недужих, воскрешайте мертвих, очищуйте прокажених, бісів виганяйте. Даром прийняли, даром давайте. Не беріть ні золота, ні срібла, ні дрібних грошей у череси ваші. Ні торби на дорогу, ні одежин двох, ні взуття, ні палиці, – бо робітник вартий утримання свого.» (Мт. 10, 6-10)

Від тоді Франциск покинувши все, вдягнув чернечу рясу і підв’язавшись шнурком пішов проповідувати, закликаючи народ до покути і переміни життя. Згодом до нього долучились брати, щоб як і він вести покутне життя і проповідувати разом. Слово порціункула (італ. porziuncola) дослівно: частинка, залишок, малий шматочок. Спочатку назва Порціункула стосувалась маленької ділянки землі, на якій знаходиться церковиця, то вже пізніше так почали називати саму каплицю. Можна сказати, що саме ця каплиця стала колискою та місцем народження Ордену Братів Менших, як вони себе назвали, і не тільки. Тут у 1212 р. склала свої обітниці св.Клара, як перша сестра ордену «Вбогих пань», засновниця жіночого францисканського ордену (ІІ Францисканського Ордену), згодом ордену кларисок. Тут, у цій каплиці 3 жовтня 1226 р св. Франциск відійшов до вічного життя.

Згідно з переказами, однієї ночі літом 1216 р. св. Франциск почув у Порціункулі у своїй келії голос: «Франциску, до каплиці!». Коли прийшов туди, побачив Ісуса, який сидів перед вівтарем, а біля нього з правої сторони Пречиста Діва Марія в оточенні ангелів. Знову почув голос: «Франциску, в нагороду за твоє завзяття, з яким ти і твої брати, дбаєте про вибавлення душ, проси мене для них і для вшанування мого імені про ласку, яку хочеш. Дам тобі її, бо я дав тебе світу, щоб ти був світлом народу і опорою моєї Церкви». Франциск впав ниць і сказав: «Тричі Святий Боже! Оскільки я віднайшов ласку в Твоїх очах, я, який є тільки порохом і попелом, і найжалюгідніший з грішників, прошу Тебе з повагою, на яку тільки спроможний, щоб Ти благоволив Твоїм вірним дати велику ласку , щоб усі хто після того як зі щирим жалем посповідаються і відвідають цю каплицю, могли отримати повний відпуст і пробачення усіх своїх гріхів». Потім Франциск звернувся до Пречистої Діви Марії: «Прошу, Благословенну Діву, Твою Матір, Заступницю людського роду, щоб підтримала моє прохання до Тебе». Марія підтримала молитву Франциска. Тоді Христос сказав: «Франциску, те що просиш – це багато. Але отримаєш ще більші ласки. Даю тобі відпуст, про який благаєш, але за умови, що буде він затверджений моїм намісником на землі, якому я дав силу зав’язати і розв’язати тут на землі».

Відомості свідчать, що наступного дня Франциск вирушив у подорож до м. Перуджі, де в той час перебував Папа Гонорій ІІІ (1216-1227), який на прохання Франциска надав повний відпуст цьому місцю, що припадає на день освячення каплички Порціункули, тобто 2 серпня.

Спочатку відпуст можна було отримати лише в каплиці Матері Божої Ангельської і лише 2 серпня. Починаючи від XIV ст. папи почали визнавати такий відпуст також деяким францисканським храмам. У 1480 р. Сікст VI поширив привілей на всі храми І і ІІ Ордену Францисканців, але тільки для ченців. У 1622 р. Григорій XV охопив ним також усіх світських, які посповідаються і приймуть Причастя у відповідний день. Згодом отримати відпуст могли всі вірні, які того дня відвідають будь-яку францисканську святиню. У 1847 р. Папа Пій IX і поширив привілеї відпусту на всі парафіяльні храми і такі, при яких є ІІІ Орден святого Франциска, Францисканський Орден Світських. 11 квітня 1909 р. Cв. Пій X підвищив храм Матері Божої Ангельської в Ассізі до патріархальної і Папської Базиліки, a y 1910 r. надав у цей день відпусту усім храмам, якщо тільки Єпископ буде вважати це слушним. Папа Павло VI в Апостольській Конситуції Indulgentiarium Doctrina у 1967 р. підтвердив привілей отримання повного відпусту кожному, хто в день 2 серпня відвідає свій парафіяльний храм, виконуючи звичайні для відпусту умови. Варто цього дня скористати зі «скарбниці Божого Милосердя» і отримaти за заступництвом Матері Божої Ангельської і св. Франциска повний відпуст, тобто дарування теперішніх кар за вчинені гріхи.

 

УМОВИ ОТРИМАННЯ ПОВНОГО ВІДПУСТУ
Мати щирий намір отримати відпуст
Побожно відвідати храм

Приступити до Святої Сповіді
Прийняти Причастя
Помолитись в храмі Отче наш та Вірую
Помолитись в намірах Святішого Отця напр. Отче наш, Радуйся Маріє, Слава (не за нього, але в його намірах, тобто, в тих намірах у яких він молиться)
Бути вільним від прив’язаності до будь-якого гріха (Ця умова важлива і означає, що вірний, який хоче отримати відпуст, щиро прагне не мати з гріхом нічого спільного, тобто потрібно збудити в собі намір відірватися від гріха).

Тому варто скористати зі «скарбниці Божого Милосердя» і отримaти 2 серпня за заступництвом Матері Божої Ангельської і св. Франциска повний відпуст, тобто дарування теперішніх кар за вчинені гріхи.

Попередня

Послання Богородиці, Цариці миру, 25 липня 2023 року через візіонерку Марію Лунетті

Наступна

04.08.2023