Євангеліє. ХХVIІІ Неділя Звичайного періоду

Євангеліє на ХХVIІІ Звичайну Неділю, рік Б (РКЦ)

В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа.

Прийди, Святий Духу, прийди, через могутнє заступництво Непорочного Серця Пречистої Діви Марії, Твоєї найулюбленішої обручниці! (3х)

 

Євангеліє від Марка (Мк. 10, 17-30)

17 Коли він вирушив у дорогу, прибіг один, упав перед ним навколішки й почав його питати: Учителю благий, що мені робити, щоб успадкувати життя вічне? 18 Чого називаєш мене благим? – сказав Ісус до нього. – Ніхто не благий, окрім одного Бога. 19 Заповіді знаєш: Не вбивай, не перелюбствуй, не кради, не свідкуй неправдиво, не кривдь, шануй твого батька та матір. 20 Він же у відповідь мовив до нього: Учителю, я вже те дотримував змалку. 21 Тоді Ісус, поглянувши на нього, вподобав його і сказав йому: Одного тобі бракує: піди, продай, що маєш, дай бідним, то й будеш мати скарб на небі. Тоді прийди і, взявши хрест, іди за мною.
22 Той же, зажурений тим словом, відійшов геть засмучений, – мав бо великі багатства. 23 Тож Ісус, обвівши зором навколо, каже до своїх учнів: Як тяжко тим, що мають багатства, увійти в Царство Боже! 24 Учні здумілися цими словами. Ісус же знову заговорив до них і каже: Діти, як тяжко тим, що звірилися на багатства, увійти в Царство Боже! 25 Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, аніж багатому ввійти в Царство Боже.
26 Здивувалися ті ще більше й один до одного казали: Хто ж тоді може спастися? 27 Ісус же, поглянувши на них, мовить: У людей це неможливо, – але не в Бога; у Бога бо все можливо. 28 І заговорив до нього Петро: Ось ми покинули все й пішли слідом за тобою. 29 Ісус озвавсь і каже: Істинно кажу вам: Нема такого, хто кинувши свій дім або братів, або сестер, або матір чи батька, або дітей, або поля, – ради мене та ради Євангелії, – 30 не дістав би сторицею тепер, у цьому часі, посеред гоніння, – домів, братів, сестер, матерів, дітей і піль, – і в майбутньому віці життя вічне.

 

Віддати все заради Ісуса

Молімося про велике духовне прагнення і здатність віддати все заради Ісуса.

– Я спостерігатиму зблизька за чоловіком, який підбіг до Ісуса і впав перед Ним на коліна. Помічу прагнення, з яким  він ставить Ісусові запитання. Він хоче знати, як він може досягти вічного життя (17). Поставлю собі запитання: Які мої найглибші бажання? Що в них домінує?

– Ісус нагадує мені, що основною дорогою до вічності – є вірність у дотриманні Заповідей (19). Чи можу я зараз подивитися Ісусові прямо ввічі і сказати: «Учителю, я вже те дотримував змалку»? (20).

– Дивлячись на Ісуса, я поступово пригадую всі Заповіді. Зупиняюся на кожній. За кожну вірність дякую Йому і щиро каюся в усякій невірності. Яких Заповідей я дотримувався у своєму житті так, що вони принесли Ісусові радість? А які завдавали Йому болю?

– Уявляю, як Ісус дивиться на мене з любов’ю і запитує: «Чи є щось таке, чого ти ще не зміг віддати мені назавжди?» (21-22). Якого прохання з Його боку я б злякався найбільше?

– Ісус застерігає мене перед неволею багатства. Він чесний зі мною: «Легше верблюдові пройти крізь вушко голки…» (23-25).

– Зроблю «тест на свободу». Назву Ісусові все, що маю найціннішого: людей, речі, звички, кар’єру… Спробую віддати це Йому поступово, цілком усвідомлено. Що найважче віддати в цей момент? Про що я хотів би попросити Ісуса?

– Ісус запевняє мене, що якщо я віддам Йому все, що маю в своєму житті, то отримаю в стократ більше там, де живу і працюю (28-30). Це не станеться без зусиль і праці. Я довіряю Ісусові все своє життя і вічність, до якої я прагну: «Ісусе, Ти моє найбільше благо!»

 

У школі Богородиці

Марія запрошує нас до посту і відречення від того, що нам наймиліше, до чого ми прив’язані. Щосереди і щоп’ятниці Вона запрошує нас до суворого посту. Це зміцнює нашу волю. Ми стаємо здатними відректися від того, що нам шкодить, і жити згідно з Божими Заповідями.

Послання Богородиці, Цариці миру, 25 лютого 1990 року

“Дорогі діти! Закликаю вас до віддання Богові. У цей час особливо бажаю, щоб ви відреклися речей, до яких прив’язались і які шкодять вашому духовному життю. Тому, дітоньки, оберіть повністю Бога й не дозвольте сатані, щоб увійшов у ваше життя через ті речі, які шкодять вам і вашому духовному життю. Дітоньки, Бог вам пропонує Себе у повноті, й ви можете Його лише в молитві відкрити та пізнати. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Маріє, Мати наша, Ти вчиш нас відречення заради Ісуса з любові до Нього для нашого добра, щоб ми могли отримати життя вічне. Ти сказала: Дітоньки, ви занадто прив’язані до землі й земних речей, тому сатана жбурляє вами, як вітер морськими хвилями. Заступайся за нас, щоб ми побачили і покинули те, що заважає нам прийти до Царства Небесного.

Молитва посвяти Ісусові через Марію

Пресвята Діво Маріє, сьогодні перед Тобою й у Твоїх руках відновлюю та підтверджую обітниці святого Хрещення. Назавжди відрікаюся сатани, усіх його діл, а посвячуюся Пресвятому Серцю Ісуса Христа. Хочу нести свій хрест і наслідувати Христа по всі дні свого життя, згідно з волею Небесного Отця.

О Маріє, перед лицем усього небесного двору й цілої Церкви посвячуюся Твоєму Непорочному Серцю. Будь моєю Матір’ю і Царицею. У повному підпорядкуванні й любові Тобі віддаю й посвячую своє тіло та душу, своє майно, видиме й невидиме, плоди своїх добрих діл, минулих, теперішніх і майбутніх, залишаючи за Тобою всеціле і повне право розпоряджатись мною й усім, що мені належить, по Твоїй благій волі, задля більшої слави Божої тепер і навіки. Амінь.

Благословення священика

Попередня

12.10.2024

Наступна

14.10.2024