Поверніться до Бога (о. Любо Куртович, OFM)

Послання Богородиці, Цариці миру, 25 березня 2022 року 
“Дорогі діти! Я слухаю ваші взивання й молитви за мир. Сатана роками бореться за війну. Тому Бог послав Мене поміж вас, щоб вела вас дорогою святості, бо людство знаходиться на роздоріжжі. Закликаю вас повернутися до Бога та Божих заповідей, щоб вам було добре на землі й щоб вийшли з цієї кризи, у яку потрапили, бо ви не слухаєте Бога, Який вас любить і хоче врятувати вас та вести до нового життя. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Цього місяця, як і минулого, Богородиця силою Свого Материнського й Непорочного Серця закликає нас повернутися до Бога, навернутися та покаятися. Із Писання ми знаємо, що Бог багато разів в історії відправляв пророків до Свого вибраного народу, який заблукав і пішов від Бога. «Вернітесь, о сини Ізраїля, до того, проти кого ви так дуже збунтувалися!» (Іс. 31, 6), «Поверніться, о відступницькі діти, — слово Господнє, — бо я ваш Владика» (Єр. 3, 14), «Наверніться кожен від своєї злої дороги, вчиніть добрими ваші путі й ваші вчинки» (Єр. 18, 11).

У Євангелії  Ісус запевняє нас, що наверненням, поверненням до Бога ми можемо протистояти війні, насильству та загибелі людей. Згадаймо, як Ісусові розповідають про те, що сталося з галілеянами, чию кров Пілат змішав із кров’ю їхніх жертв. Ісус відповідає їм: «Гадаєте, що ті галилеї, тому що таке постраждали, були більші грішники, ніж усі галилеї? Ні, кажу вам, але як не покаєтесь, усі загинете так само» (Лк. 13, 2).

І зараз ми, як і в часи Христа, теж стикаємося зі спокусою: у разі якогось нещастя, що відбувається з нами або з нашими ближніми, починаємо шукати винних або думати, що це сталося через гріхи потерпілих людей. Ісус змінює наш погляд і спосіб думки. Він не задовольняє нашої цікавості, а спрямовує наш погляд серця до навернення, повернення до Бога – джерела життя.

Повернення до Бога – це рішення на користь добра, життя. Тільки Бог дарує життя й лише в Ньому джерело повноти життя. Поза Богом не існує нічого, що дало б нам життя. Саме до Бога треба повернутися, до Нього треба піти. Це і є навернення. У цьому рішенні – безпека, мудрість та радість життя. Тому в Слові Божому сказано: Бог обіцяє мир тим, хто всім серцем прагне повернутися до Нього. В іншому місці є такі слова: «Повернись до своєї першої любові. То згадай, звідки ти впав, і покайся, і перші діла роби».

Пророк Ілля сказав народові: «Докіль кульгатимете на обидва боки? Коли Господь є Бог, ходіть за ним; коли ж це Ваал — ходіть за ним».

Якщо для тебе боги – люди, якщо ти шукаєш життя в грошах, якщо сподіваєшся знайти опору у світі, то йди за ним, але знай, що разом із ним і загинеш.

Бог – єдиний господар неба та землі. Він створив світ за образом саду, виноградника й помістив у нього людину. Він чекає на плоди з дерева нашого життя. Бог не хоче вирвати тебе зі світу чи з твого роду, але Йому потрібні плоди твого життя та твоєї віри. Повернення до Бога є умовою для того, щоб ми жили й були вільні в собі та на цій землі.

Допоможімо Богородиці на наших роздоріжжях, у нашій нерішучості й млявості зібрати нас навколо Неї й повести до Бога.

Молитва

Діво Маріє, Царице миру! Ти ведеш нас до Ісуса, Царя миру та переможця над усяким злом та війною. До Тебе, о Мати, волаємо з долини сліз: нехай усі, хто уражений злом війни, відчують Твою материнську близькість і заступництво. Допоможи всім, хто переносить біль та страждання у своїх сім’ях, у сімейних стосунках. Допоможи всім зраненим серцям, які закрилися й озлобились через перенесене зло та неправду. Заступися, о Мати, за всіх нас, хто відійшов від Бога – джерела миру, свободи й повноти життя. Зміцни нашу остиглу та слабку волю, щоб ми могли вибрати життя, вибрати правду. Випроси нам ласки щирого покаяння, щоб ми відчули, як Бог чинить усе нове в нашому житті. Амінь.

Попередня

Додаток до практичного прикладу підготовки до сповіді (о. Славко Барбарич, OFM)

Наступна

Плоди 33-денних духовних вправ