Молитва за мир та добрі діла (Тереза Ґажійова)

«Світ не має надії», – говорить нам наша Небесна Матір. Але Бог не забрав її в нас. Нашою надією є Він. «Меджуґор’є – це надія для світу», – стверджував святий Іван Павло ІІ. Кажуть, що Меджуґор’є – це Вифлеєм. Тут народжується нове життя у Святій Сповіді, у щоденному роздумі над Євангелієм, у Євхаристії, у молитві й пості. Єдиною та справжньою надією для світу є народження Царя Миру.

Візіонери свідчать, що Марія з’являється в часі Адвенту, сповнена ніжності та радісного очікування. Вона дає нам програму приготування до Різдва: «Нехай цей час буде переплетений молитвою за мир та добрими ділами».

Це заклик до постійного виконання найважливішої заповіді – любові до Бога й любові до ближнього. Одне не може бути без іншого, учить нас Ісус. Марія повторює це нам по-материнськи. Молитва й любов відкривають ворота наших сердець для народження Ісуса. Молитва за мир у Її школі починається спочатку з молитви за мир у власному серці. Потім мир поширюється в сім’ї, навколо нас, у світі. Ми не можемо почати молитви за мир з іншого кінця. Мир і немир у світі починається в серці людини. Мир – це Особа, Ісус Христос, Цар миру.

На Різдво 2012 року маленький Ісус заговорив із рук Діви Марії і сказав: «Я ваш мир – живіть за Моїми заповідями».

Царя миру спізнають «малі» та смиренні. У вифлеємській стайні «малі» першими пізнали Його. Марія нагадує нам про події, описані в Євангелії: «У цей святий час радісного очікування Бог вибрав вас, малих, щоб здійснити Свої великі задуми. Діти Мої, будьте смиренні. Через ваше смирення Бог Своєю мудрістю з ваших душ створить вибрану оселю. Будете її освітлювати добрими ділами – і так з відкритим серцем дочекаєтесь народження Мого Сина у всій Його великодушній любові» (2 грудня 2008 р.).  «Закликаю вас підготуватися до Різдва покаянням, молитвою й ділами любові. Не дивіться, дорогі діти, на матеріальне, бо тоді не зможете пережити Різдва» (5.12.1985). «Молитвою, постом і малими жертвами приготуйтесь на прихід Ісуса. Нехай цей час, дітоньки, буде для вас благодатним. Використовуйте кожну мить і чиніть добро, бо тільки так у своїх серцях відчуєте народження Ісуса. Якщо ви дасте приклад власним життям і станете знаком Божої любові, радість запанує в серцях людей» (25.11.1996).

Спостерігаючи за драматичними подіями у світі – війнами, насильством, несправедливістю, різними формами людських страждань, ми можемо помітити, що навіть у найскладніших обставинах зустрічаються обличчя людей, які випромінюють радість. Той, хто має справу з любов’ю, несе надію навіть у найжорстокіших умовах, у безнадійних ситуаціях, посеред напруженості та конфліктів. Кожне добре діло – це Різдво, а це означає, що Бог із нами.

Так учить нас Ісус: «Бо Я голодував, і ви дали Мені їсти; мав спрагу, і ви Мене напоїли; чужинцем був, і ви Мене прийняли; нагий, і ви Мене одягли; хворий, і ви навідались до Мене; у тюрмі був, і ви прийшли до Мене…Усе, що ви зробили одному з Моїх братів найменших – ви Мені зробили» (Мт. 25: 35-36, 40).

Добрі люди смиренні. Вони допомагають слабким, відкинутим, стражденним. Вони роблять добрі діла, усвідомлюючи, що все, що вони мають, належить не їм, а Богові, і Він дав їм це через інших. Богородиця є нашим прикладом, Вона надихає у Свій тихий, смиренний, люблячий спосіб перемоги Її Серця через нас.

«Сьогодні закликаю вас чинити діла милосердя з любов’ю та з любові до Мене й ваших та Моїх братів і сестер. Дорогі діти, усе, що ви робите іншим, робіть із великою радістю й покорою перед Богом. Я з вами й день у день приношу ваші жертви та молитви Богові за спасіння світу» (25 листопада 1990 р.). Молитва за мир і добрі діла перемагають у битві між добром і злом. «Закликаю вас: будьте мужніми, щоб не здавалися, бо й найменше добро, і найменший знак любові перемагають над усе більш явним злом.  Діти Мої, послухайте Мене, щоб добро перемогло, щоб ви пізнали любов Мого Сина. Це є найбільше щастя – руки Мого Сина, які обіймають».

Адвент – це благодатний час великих перемін, великих очікувань. Принесімо молитви й добрі діла нашій Небесній Матері як дар для здійснення Її планів миру.

Молитва

Небесний Отче! Дякуємо Тобі за Марію, Матір Надії. Взиваємо до Тебе: радуйся, Царице, Мати Милосердя; наше життя, наша насолодо й наша надіє, радуйся!

Допомагай нам ставати подібними до Тебе в цей час благодаті. Допомагай нам у рішенні обрати молитву за мир і добрі діла саме там, де є найбільше зла, саме тоді, коли нам найважче. Допомагай нам приймати одне одного в наших сім’ях, у світі. Ти вчиш нас, що молитва й добрі діла долають усі перешкоди. З Тобою ми хочемо чувати й бути рішучими в добрі, щоб Різдво Христове відбулося в кожному серці та в усьому світі. Амінь.

Попередня

Приймати з любов’ю (о. Славко Барбарич, OFM)

Наступна

Радість очікування Царя миру (о. Любо Куртович, OFM)