Несіть благословення людям (о. Любо Куртович, OFM)

Послання Богородиці, Цариці миру, 25 грудня 2021 року
“Дорогі діти! Сьогодні вам приношу Свого Сина Ісуса, щоб дав вам Свій мир. Дітоньки, без миру не маєте майбутнього, ні благословення, тому поверніться до молитви, бо плід молитви – радість і віра, без якої ви не можете жити. Сьогоднішнє благословення, що вам даємо, несіть у свої сім’ї та збагачуйте всіх, кого ви зустрічаєте, щоб відчули благодать, яку ви приймаєте. Дякую вам, що відповіли на Мій заклик”.

Багато є послань, у яких Богородиця говорить про благословення, благословляє та підкреслює силу благословення. Так, у посланні від 18 липня 1985 року Вона каже: «Сьогодні вас закликаю помістити у своїх домівках якомога більше освячених предметів, і щоби кожен носив на собі освячену річ. Освятіть усі предмети — так сатана менше вас спокушатиме, бо матимете броню проти сатани». У 1985 році, на свято Успіння Пресвятої Діви Марії, Богородиця сказала: «Сьогодні вас благословляю й хочу вам сказати, що люблю вас і заохочую жити за Моїми посланнями. Сьогодні всіх вас благословляю урочистим благословенням, яке Мені дає Всевишній».
Церква вчить нас, що «Бог, від Якого виходить усяке благословення», дозволяє нам Його ім’ям благословляти людей та осипати Його творіння Божим благословенням. Коли людина благословляє інших, то сама стає здатною прийняти благословення. У Першому посланні святого апостола Петра сказано: «Не платіть злом за зло чи лайкою за лайку, а, навпаки, благословляйте, бо ви на те покликані, щоб успадкувати благословення».
Людині за своєю природою властиво заздрити, злословити й навіть проклинати тих, хто багатий, чиє життя успішне. Через заздрощі людям важко благословляти тих, хто у своєму житті до чогось прийшов, чогось досяг. Натомість перші схильні других критикувати, погано про них відгукуватися.
Якщо Бог обдарував ближнього якимось явним благом – прояви великодушність і подякуй за доброту, явлену Богом твоєму братові, не дивись на нього заздрісним оком. Якщо бачиш, що Бог когось благословив Своєю силою, тож і ти його благослови – і благословення прийде й до твого життя. Це обіцянка, дана Богом. Благословляй і свої життєві обставини, навіть якщо вони абсолютно не відповідають твоїм планам чи бажанням.
Благословляй – щоб уможливити зміни на краще. Відповідно до того, що ти думаєш про людей, говориш і чекаєш, і вони змінюються. Скільки, на жаль, пропало обдарувань, бо не було кому їх підтримати й підбадьорити. Скільки талантів не реалізувалося, тому що, наприклад, батьки своїм песимізмом та зневірою вбили у дитині волю до життя. Досить кілька разів почути “нічого з тебе не вийде”, “нічого ти не знаєш” або “ти нікчема” – і ці вирази починають діяти як прокляття, яке вбиває волю до життя й прагнення до доброго і благородного, адже це скарб, закладений у дітях.
Якщо людей живити надією, вірою, любов’ю, довірою до них, вони досягнуть успіху в житті. Якщо ми підтримуватимемо й чекатимемо від людей тільки кращого, це найкраще реалізується і в нашому житті.
Наситивши себе й ближніх благословеннями, позитивними думками та словами, ми розкриємо й у них, і в собі той скарб, яким ми є і який носимо в собі. Усім відоме благословення Захарії в Євангелії від Луки: «Благословен Господь, Бог Ізраїля, що навідався і звільнив народ свій». Святий апостол Павло починає своє славослів’я в Посланні до ефесян так: «Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що благословив нас із неба всяким духовним благословенством у Христі» (Еф. 1,3). Ісус навчає, як ми повинні благословляти: «Благословляйте тих, хто проклинає вас, і моліться за тих, хто ображає вас».
Якщо ми самі хочемо добра, то прислухаємося до цих слів Ісуса. Благословення захищає нас від будь-яких нападок та натиску сил зла. Перед словами благословення вони безсилі, вони відступають. Важливо не дозволити їм увійти в нас, а від цього захищає нас сила благословення.

Молитва
Пресвята Богородице, при зустрічі з Єлизаветою з Твого Серця вилилося славослів’я, у якому Ти благословляла й звеличувала Господа Бога. Ти сама відчула себе любленою та благословенною – тому могла так говорити. Твої слова виходили з Серця, що було було зворушене Господом Його благодаттю. Особливо просимо Тебе, благословенна Мамо, допоможи й нам відчути себе любленими та благословенними, щоб і ми самі могли благословляти людей, обставини та всі життєві ситуації. Дай нам Своє Материнське Благословення, щоб усі негативні слова, думки, бажання та песимізм зникли з наших сердець. Нехай через наші чисті вуста Бог увійде в наші серця та наші сім’ї та наповнить нас Своїм благословенням і миром. Амінь.

Попередня

Прости мені провини мої (на випадок затяжної й тяжкої ворожнечі) (о. Славко Барбарич, OFM)

Наступна

Без миру не маєте майбутнього (Тереза Ґажійова)